Grupu “Crvena jabuka” 1985. godine osnovali su Dražen Ričl (vokal ,gitara) i Zlatko Arslanagić (gitara).  Pridružili su im se Dražen Žerić (klavijature), Aljoša Buha (bas-gitara) i Darko Jelčić (bubnjevi).  Svoj prvi album pod nazivom “Crvena jabuka”, sa hitovima “Bježi kišo s prozora”, “Dirlija” i “Sa tvojih usana”, sastav izdaje 1986. godine. Sve pjesme na albumu potpisuju Dražen Ričl- Zijo i Zlatko Arslanagić- Zlaja.  Odličan odaziv slušatelja urodio je pisanjem novog materijala. Iste godine sastav planira svoju prvu turneju, sa prvim koncertom u Mostaru zakazanim za 18. rujna 1986. Nažalost, taj koncert nisu održali, jer na putu ka Mostaru kod Jablanice sastav je imao prometnu nesreću u kojoj su poginuli Aljoša Buha i Dražen Ričl. U čast i sjećanje na poginule drugove održan je koncert u dvorani Skenderija 13. listopada 1986. pod nazivom “Pjesma za Crvenu Jabuku”. Na koncertu su nastupili sarajevski glazbenici i grupe svih generacija.

U Splitu, siječnja 1987. godine, snimaju svoj drugi album “Za sve ove godine”, posvećen Ziji i Aljoši. Album su snimili preostala tri člana iz originalne postave – Cunja, Zlaja i Žera. Album “Za sve ove godine” nikada nije bio reklamiran niti promoviran na bilo kom mediju, po želji tri preostala člana Crvene Jabuke. Nakon godinu dana medijske tišine izlazi album Sanjati.(1988.)

Sve pjesme na albumu Sanjati potpisuje Zlatko Arslanagić s tim što se na albumu nalazi i obrada “Twist and Shout”, pod nazivom “Sviđa mi se ova stvar”. Album “Sanjati” prodan je u otprilike 250 000 nosača zvuka. Započinje velika turneja Crvene Jabuke, sa preko 180 koncerata, na kojima, osim Zlaje, Cunje i Žere, Nikša Bratoš svira gitare.

U drugoj polovini I. mjeseca 1989. godine počinju prvi dogovori za snimanje četvrtog albuma.
Četvrti album objavljen je početkom 1989. i zvao se Tamo gdje ljubav počinje a snimila ga je koncertna postava benda. Producent albuma je Nikša Bratoš. Album je postigao veliki komercijalni uspjeh. Dupli live album “Uzmi me kad hoćeš ti” snimljen u Domu sportova u Zagrebu.
Peti album “Nekako s’ proljeća”, na kojem gostuje Kemal Monteno, snimaju 1991. Autor svih pjesama na albumu “Nekako s proljeća” je Zlatko Arslanagić. Zbog izbijanja rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj sastav odustaje od planirane turneje.
Zlatko Arslanagić napušta Sarajevo, i odlazi u London, da bi, 1995. godine, kao svoje mjesto boravka izabrao Toronto. U međuvremenu, Croatia Records 1993. godine izdaje kompilaciju 18 hitova Crvene Jabuke pod nazivom “Ima nešto od srca do srca”. Na albumu se nalazi i kratko pismo publici.

Grupa se ponovo okuplja 1995. godine sa novom postavom: Žera, Cunja, Krešo (bas-gitara), Mario Vuković-Jimmy (gitare), Danijel Lastrić (klavijature), Nikša i Dilajla, i kreću na turneju po Europi (Njemačka, Austrija, Švicarska i Makedonija). Novi album izdaju 1996. pod nazivom “U tvojim očima”. Autori pjesama su Zlatan Fazlić-Fazla i Saša Lošić-Loša. Na albumu se nalazi i pjesma “Sanjam te”, nedovršena pjesma Dražena Ričla. Promocija albuma je održana 14. studenoga 1996. godine u Velikoj dvorani u Zagrebu. Slijede koncerti po Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Njemačkoj i Danskoj. Nakon završene turneje vraćaju se u Makarsku gdje im je muzički studio.

Izvor: Wikipedia.org

Tekstovi pjesama Crvena jabuka