Grupa “BARUNI” osnovana je 1991. godine a u današnjem sastavu samo su Danijel Banić, Jadranko Jagarinec i Dubravko Jagarinec. Godinu dana kasnije započinje suradnja sa, danas nažalost pokojnim, gospodinom Tomislavom Ivčićem koji grupu i naziva HRVATSKI BARUNI.
Ponosni na tu suradnju i ime koje imamo nastavili smo i nakon pogibije Ivčića i uporno radili sami do 1995. godine kada nas je Bog treći put doveo do Miroslava Rusa s kojim počinjemo jednu divnu suradnju. Tako smo krenuli raditi naše prve pjesme koje smo objavili u prosincu 1996. godine na albumu “Putuju oblaci”.

Tada u grupu dolazi Miroslav Budanko za bubnjeve. Pjesme su brzo prihvaćene (npr. Blago onom tko rano poludi, Pada snijeg Ana, Plava balada…) pogotovo zbog urbanijeg zvuka i u nekim pjesmama buntovničkih tekstova. Početkom 1997. nastupili smo na Brodfestu sa pjesmom “Kada Sava krene prema Brodu” koja će kasnije biti i pobjednica na festivalu, a i proglašena pjesmom milenija svih Brodfesta. Također, provokativan tekst odvojio je ovu pjesmu od ostalih i to joj je dalo trajnu vrijednost, a samu grupu podiglo na jedan viši nivo.

Krajem 1997. izlazi album “Vrati se” na kojem su već prošli hitovi poput “A tebe molim vrati se”, “Marisol”, “Kada Sava krene prema Brodu”, “Nema više moje Marijane”, “Čabi čabi Abu Dabi”…
Baruni, tada sve popularniji i poznati po potpuno urbanoj glazbi, iznenađuju sve već sljedeće ljeto megahitom “Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta”, pjesma je posvećena Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i uspjehu na svjetskom prvenstvu 1998.
Singl je postigao tiražu od 50 000 primjeraka za samo desetak dana. Sada smo već ponosni vlasnici jedne zlatne i jedne platinaste ploče od Croatije recordsa, u to vrijeme naše izdavačke kuće. Za snimanja ove pjesme u band je došao Zvonimir Domazet u ulozi gitariste.

Krajem 2001. godine u grupu dolazi Jelena Domazet, Zvonimirova sestra, na klavijature. Novim instrumentom zaokružili smo cjelinu banda, ali i Jeleninim glasovnim mogućnostima i bojom glasa popunili prateće vokale. 2002. godine novi hit “Otkad s tobom ne spavam” i istoimeni novi album, ali u novoj diskografskoj kući, “ORFEJ”.

Izvor: Baruni.net