Godine 1980. sastav osnivaju Krešimir Blažević – Krešo, Andro Purtić, Vatroslav Markušić i Tomislav Brezičević – Toco.

Povijest sastava seže još iz 1977. godine kada Krešo iz rodnog Slavonskog Broda dolazi na studij u Zagreb te se pridružuje sympho rock sastavu Animatori. Oni ubrzo prestaju sa radom, dok Krešo nakon tri godine osniva istoimeni sastav ali s drugačijim novim zvukom.

Prvi ozbiljniji nastup imali su na subotičkomu omladinskom festivalu 1982. godine kada nastupaju u finalu i uz sastav Xenia, La Fortunjeros te U škripcu osvajaju drugo mjesto. Prije toga su bili potpuno anonimni, a mnoge su iznenadili sa svojim repertoarom od preko 30 autorskih kompozicija.

U jesen iste godine objavljuju i svoj prvi singl “Male curice”, a zatim u produkciji Željka Brodarića snimaju i prvi LP Anđeli nas zovu da im skinemo krila. Najveći uspjeh postiže naslovna pjesma koja se nekoliko mjeseci zadržala na prvom mjestu emisije “Hit mjeseca”. Animatori su svojim zvukom totalno odudarali od tada tipičnih novovalnih sastava, dok su pjesme koje su se bavile odrastanjem i nostalgijom predstavile Krešu kao zrelog autora koji svoje originalne ideje zna obraditi u pop formu inspiriran britanskom glazbenom scenom 1960-ih godina.

Izvor: Wikipedia.org

Animatori tekstovi pjesama